English (United Kingdom)Slovenian (SI)Hungarian (HU)
Sporočilo
Pira natisni

pira


PIRA

Pira  je stara zvrst pšenice, ki spada med prve gojene žitarice. Njena uporaba sega že globoko v zgodovino in sicer od deset tisoč let nazaj. Arheologi so ugotovili, da naj bi v tistem času ljudem prinesla izredno velik napredek na področju prehrane.
V sodobnem času dobiva pira vedno bolj pomembno vlogo v prehrani ljudi, kajti vedno več posameznikov je med nami, ki se zavedajo pomembnosti pridelovanja hrane na naraven in zdrav način.
Pira spada med plevnate pšenice, katerih zrno po žetvi ostane v plevi. Pleva služijo predvsem za zaščito zrna pred zunanjimi dejavniki ter drugimi škodljivimi snovmi. Zrna lahko uporabljamo na enak način kot ostala žita in sicer kot: cela zrna, v obliki zrnate kaše, toplotno obdelana zrna ter stisnjena v kosmiče ali zmleta v belo in polnovredno moko.
Pira je izredno bogata beljakovinska žitarica, saj vsebuje do 20% beljakovin. V primerjavi z navadno pšenico je pira izredno bolj zdrava ter bogata beljakovinska žitarica.
Vsebuje pa tudi druge zelo koristne sestavine kot so: nenasičene maščobne kisline (2% do 3%), fosfor, železo, magnezij in vitamini (predvsem A, D, E in B). Pomembno vlogo imajo tudi ogljikovi hidrati, ki so nujno potrebni za strjevanje krvi organizma ter za stimulacijo imunskega sistema organizma.
Pira je izredno koristna hrana za ljudi, ki so alergični na gluten. Zaradi alergije se jim priporoča, da ukinejo uporabo pšenice in jo nadomestijo s katero drugo žitarico, ki glutena ne vsebujejo. Zelo koristna izmed njih je ravno pira.

Zdravilni učinki pire na organizem:
  • Zaradi vsebovanih nenasičenih maščobnih kislin, pira uspešno ščiti srce in ožilje organizma.
  • Če pirina zrna namočimo v vodi, ta izločijo posebno sluz, ki razstrupi telo vseh škodljivih snovi
  • Pira je izredno kakovostna dietno živilo, ki pomaga ljudem s prebavnimi težavami in bolečinami v sklepih.
V podjetju  ZRNOVITAL Vam ponujamo kvalitetno pirino kašo  , ter storitve  luščenje , čiščenje in separacija pire.

Veselimo se novih poslovnih vezi , ter tako tudi vašega klica!